Перейти до основного вмісту
 Міжшкільне методичне об'єднання учителів географії та економіки
03.11.2016 року, на базі комунального закладу Байковецька ЗОШ I-IIст, відбулося  засідання міжшкільного методичного об`єднання вчителів географії і економіки  Байковецької громади.  На засіданні були присутні зав. методичним кабінетом відділу освіти Байковецької громади Наталя Михайлівна Загнибіда , заступник директора по навчальній і виховній роботі Байковецької ЗОШ I-II ст, Гущина Наталя Романівна, а також вчителі: Яценко Д.С(Байковецька ЗОШ I-IIст, вчителть географії)- голова міжшкільного методичного об`єднання вчителів географії і економіки, Логін Г.В, (Лозівська ЗОШ I-IIIст- ДНЗ, вчитель географії і економіки), Луцюк Р.В.( Стегниківська і Дубівецька ЗОШ I-IIст, вчитель географії), Котович  Г.В. ( Шляхтинецька ЗОШ I-IIст., вчитель географії).











         На засіданні розглянули питання «Формування предметних компетенцій як шлях посилення ролі географії та економіки в особистому розвитку учнів у підготовці їх до практичного життя» - Наталя Михайлівна Загнибіда. Наталя Михайлівна пригадала присутнім про види предметних компетентностей, роль кожної з них на різних типах уроків, а також на різних етапах уроків.  При цьому Наталя Михайлівна наголосила,на дотриманні вчителями при викладанні географії і економіки формули  компетентності:
-          по-перше, знання, проте це не просто інформація, а інформація, яка швидко змінюється, є динамічною, різновидною, яку необхідно вміти знайти, відсіяти від непотрібної, перевести у досвід власної діяльності;
-          по-друге, учень повинен вміти застосовувати ці знання у конкретній ситуації, розуміти того, яким способом можна отримати ці знання;.
-          по-третє, учень повинен  адекватно оцінювати себе, світ, своє місце у цьому світі, конкретних знань, а також методу їхнього отримання чи застосування.
Формулу можна виразити так: компетентність = мобільність знань + гнучкість методу + критичність мислення.
Також Наталя Михайлівна ознайомила присутніх з так званим методом Блума – варіант класифікації педагогічних цілей, запропонований групою вчених, під керівництвом Бенджаміна Блума у 1956 році. Він запропонував поділити усі навчальні цілі на три види: когнітивну, афективну і психомоторну. Ці сфери можна описати словами «знаю»,  «відчуваю»  і «творю». Ціль таксономії Блума, - це мотивувати педагогів фокусуватися на всіх трьох сферах, пропонуючи таким чином найбільш повну форму навчання. Для закріплення, Наталею Михайлівною, було запропоновано і проведено тренінг, по типології навчальних компетенцій і їх видах.
          Питання «Проблеми роботи з контурною картою» було розкрито Діаною Степанівною Яценко, вчителем вищої категорії комунального закладу Байковецька ЗОШ I-II ст., також Діана Степанівна роздрукувала методичні поради, щодо вимог роботи з контурною картою, та практичними роботами, в яких контурна карта є одним з основних завдань. Також Діана Степанівна ознайомила з своїм досвідом роботи в Міжнародних проектах, зокрема україно - польських «Ініціативна молодь1-3», а також «Шкільна Академія Підприємництва» в рамках Польської допомоги. Учні Яценко Діани Степанівни не тільки брали участь у цих проектах, але й були переможцями у конкурсі «Юніор Бізнес», організованим і оплаченим польською стороною. Суть цих проектів є підготовка вчителів – тренерів для розвитку підприємницьких здібностей серед учнівської молоді.
         На завершення Наталя Михайлівна ознайомила присутніх з активними формами роботи на уроках у 8-му класі, також роздала друковані методичні рекомендації щодо їх проведення.
         Методичним засіданням було вирішено на наступне засідання, що пройде у Лозівській ЗОШ I-III ст., використати програми ІКТ, для розробки різних видів роботи з контурною картою, а також залучити проведення таких проектів і для шкіл Байковецької громади на базі комунального закладу Байковецької ЗОШ I-IIст.
        

Популярні дописи з цього блогу

Випускники -2023. Підсумки.

  Кілька тижнів тому звершився 2022-2023 навчальний рік. Сказати, що він був важкий, буде замало. Найбільші виклики стояли перед цьогорічними випускниками. І все ж вони впоралися! У трьох закладах освіти нашої громади  свідоцтва  про повну загальну середню освітуз отримали 35 учнів. П'ятеро з них  нагороджені золотими медалями:    Риба Тетяна, Чоловічок Інна, Швед Людмила - учні НВК "Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ" Балик Інна, Осух Софія - учні Ангелівської ЗОШ І-ІІІ ст. Срібні медалі отримали: Руда Вікторія - учениця НВК "Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ", Мельник Аліна – учниця Ангелівської ЗОШ І-ІІІ ст. А результати національного мульпредметного тесту перевершили будь-які очікування! 200 балів з математики - це результат Фещака Максима, випускника Ангелівської ЗОШ І-ІІІ ст. 190 балів з української мови  Швед Людмила та Риба Тетяна - випускниці НВК "Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ"; Осух Софія та Вікторія Ханас -  випускниці Ангелівської ЗОШ І-І

Серпневі зустрічі освітян - до початку 2023-2024 навчального року

  Тиждень, що минув, для освітян нашої громади був насичений зустрічами, присвячених початку та деяких особливостей перебігу 2023-2024 навчального року.     На нараді директорів і засіданнях професійних педагогічних спільнот усіх дев’яти освітніх галузей начальниця відділу освіти   Віра Коршняк, головні спеціалісти відділу - Наталія Загнибіда, Тетяна Лазар, Володимир Шафран, Олена Гуменюк - представили основний кейс інформаційно-методичних матеріалів та нормативно-правових освітянських актів, які регламентують, висвітлюють і  пояснюють основні напрямки діяльності педагогів у прийдешньому 2023-2024 навчальному році. Наголошувалося на тому, що за нинішніх важких обставин воєнного стану українським педагогам необхідно усвідомити, що найважливіше завдання для всіх учасників освітнього процесу – це подолання освітніх та виховних втрат.  Вони взяли свій початок в час пандемії COVID-19, а посилила     їх  і помножила, у декілька разів, війна. На кону – майбутнє нашої країни, адже без якісно

Шановні учні, випускники, вчителі, батьки!

           Вітаю всіх з успішним закінченням навчального року, який подарував школярам нові знання, нові враження, думки та почуття; педагогам – гордість за виховання майбутнього покоління громадян з новими ціннісними орієнтирами; батькам – хвилини щастя за своїх дітей, що значно подорослішали. Нехай малиновий передзвін останнього дзвоника пролунає в кожному серці радісним настроєм, вірою в завтрашній день, надією життєвих гараздів і успіхів.